Felhasználás










A mezőgazdaság minden területén termesztett növények esetében eredményesen alkalmazható. Szabad földi, fóliás és üvegházas kertészetekben is kiváló eredményeket mutat,hydro kulturákban is alkalmazzuk.
Fő szempontja a növények táplálása és immunrendszerének megerősítése, természetes úton. A betegségek, gombák, baktériumok, sőt még a rovarok is a legyengült növényeket részesítik előnyben, ezért fontos a növények jó kondiciójának, ezáltal ellenállóképességének erősítése. KE használatával a vegyszerek háttérbe szoríthatóak, sőt elhagyhatóak. Biologiai védekezésnél és termelésnél fontos szempont.

  •    Háromféle kijuttatási lehetőség:

Egyrészt alkalmazhatjuk a levelek permetezésére, kiegészítve kőliszt adalékkal.
Másrészt hozzáadhatjuk az előkészített gazdasági trágyához, illetve komposzthoz ugyancsak kőliszttel kiegészítve, amelyet a talaj fajtájának megfelelően választunk ki.
Továbbá kijuttathatjuk a KE-növénykivonatot csepegtetéses öntözéssel is.
Leghatékonyabb e három eljárás ésszerű ötvözése.

Adagolás:

  • Palánta kezelés: 1%-os oldattal belocsolással vagy bemártogatással(1L KE+ 100 L víz)

  • Permetezés: 1% oldattal vegetációs idő alatt minimum 2-3 alkalommal ill. hosszabb kulturáknál 10-14 naponta.Ajánlott köliszt hozzáadása.

  • Csepegtetéssel: 1 L KE 10m3   öntözővizhez folyamatosan.(törzsoldatból kijuttatható)Kiültetés után célszerű 2 L KE /10m3 dozissal inditani majd amikor a vízigény megnő ezt folyamatosan csökkenteni akár 0,5 L KE/10m3

  • Lisztharmat esetén: 1%-os oldat + foszforsav hozzáadása (vízminőségtől függően)annyi,hogy a  permet Ph-ja 5 -5,5 legyen.Ezt lehetőleg 3-5 naponta ismételve.

  • Gazdasági trágya: Prizma minden m3 -hez 100 ml KE annyi vízzel keverve,hogy a teljes prizma térfogatot átnedvesitse. Foliákban a bedolgozás elött a kiszort trágyára  rápermetezni 1-2 %-os oldatban.

  • Gyep ápolása:  30ml KE + 30 L víz /100 nm nyírás elött pár nappal.

  • Szobanövényekhez:   2cl KE + 5 L víz folyamatosan az öntözéshez.

A KE permetezése mindenképp napnyugta után történjen, mert a befogadó pórusok csak ekkor vannak nyitva. Fontos! a permetező berendezés megtisztítása az esetleges vegyszermaradványoktól, mert ezek károsíthatják a KE-ben lévő mikróbákat. Permetezéskor más anyagokkal nem ajánljuk keverni, fungiciddel és peszticiddel TILOS!


  • A kőliszt permetezése: 

Gyümölcsösökben és szántóföldi növényeknél hektáronként 5-7 kg. kijuttatás előtt 24-36 óra áztatás szükéges. Így nagynyomású permetezővel folyamatos kevertetés mellett egyszerűen kijuttatható a KE-vel keverve. Egymás hatásait jól egészítik ki.
Fóliákban és üvegházakban 5  kg kőliszt 10-15 liter vízben áztatva 36-48 órán keresztül. Az így készült oldatot leszűrés után a permetező berendezésbe juttatni és a KE -t hozzáadni. Adagolás: 5 Kg köliszt oldata+ 1 L KE + 80-100 L víz.A visszamaradt kőliszttésztát ismét leáztathatjuk és ismét felhasználhatjuk az oldatát ,majd ezután a talajba juttathatjuk.

Ezekhez az eljárásokhoz korall-algamész a legalkalmasabb, mely két mikron szemcsélyű így könnyen kijuttatható, ill. az ásványi anyagok és ionok könnyedén oldódnak ki belőle. Egy szemcse 1400 négyzetméter mikroszkópikus felületet képez. A kőpor 80% CaCo-t tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas lombon keresztül Ca pótlásra is. A Ca-igényes növényeknél (pl. paprika, uborka, alma stb) a kőliszt minden permetezésnél adagolható.

2010 T&G WebDesign Studió. All rights reserved.
Az ezerarcú növény kondiciónáló!
Kezdőlap    I    Felhasználás     I    Tapasztalatok    I   Referenciák    I    Vizsgálatok    I   Kiszerelések    I    Árlista    I Engedély    I   Elérhetőség